A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Мораторій на нарахування пені та штрафів за кредитними зобов’язаннями ВПО

Дата: 13.03.2020 08:57
Кількість переглядів: 533

 

вул. Космонавтів, 61

м. Миколаїв, 54020, Україна

Т. (0512) 44-54-60, 44-54-61

Е:mykolaiv1.mykolaiv@legalaid.mk.ua

www.legalaid.gov.ua

Фото без опису

 

Миколаївський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Мораторій на нарахування пені та штрафів за кредитними зобов’язаннями ВПО

Кредитнимизобов’язаннями є зобов’язання, які виникають у зв’язку з наданням грошових коштів або інших речей, визначенихродовимиознаками, на умовахповернення.

Кредитні зобов’язання бувають 2 видів:

  • грошовий кредит — це відносини щодо передачі грошей або речей, які їх заміняють, у власність боржника із зобов’язаннямостанньогоповернутиеквівалентну кількість грошей або речей;
  • комерційний кредит — це відстрочка виконання зобов’язання за основним договором (купівля-продаж, підряд, надання юридичних послуг).

Внутрішньо переміщені особи (далі - ВПО) звільняється від усіх видівштрафнихсанкцій по кредитнимзобов’язанням, що включають в себе 3 види санкцій:

  1. Штраф:
  • утвердій формі (фіксована сума);
  • у процентному відношенні до сумивсього зобов’язання або невиконаної частини зобов’язання;
  • у кратному розмірі вартості того предмета, який захищається штрафом.
  1. Неустойка — різновидштрафноїсанкції, розмір якої визначається законом або договором у процентному відношенні до суминевиконаної частини зобов’язання.
  2. Пеня — як штрафна санкція застосовується в разі прострочення виконання грошових зобов’язань.

Поняттямораторію

Мораторій - відстрочення виконання зобов'язань, що встановлюються урядом на певний термін або до закінчення яких-небудьнадзвичайнихподій (наприклад, війни, стихійних лих). Поширюється на всі зобов'язання або лише на деяких їх види, або на окремі категорії боржників.

Заборона нарахуванняпені та штрафів ВПО

Згідно зі статтею 2 Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичноїоперації" на час проведення антитерористичноїопераціїзабороняєтьсянарахуванняпені та/або штрафів на основну суму заборгованості із зобов’язань за кредитними договорами та договорами позики з 14 квітня 2014 року громадянам України, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися в період з 14 квітня 2014 року з населених пунктів, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористичнаоперація, а також юридичним особам та фізичним особам — підприємцям, що провадять (провадили) свою господарськудіяльність на території населених пунктів, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористичнаоперація.

Порядок скасуванняштрафнихсанкцій

Банки та інші фінансові установи, а також кредиторизобов’язаніскасувати ВПО пеню та/або штрафи, нараховані на основну суму заборгованості із зобов’язань за кредитними договорами і договорами позики у період проведення антитерористичноїоперації. У разі виявленнянеправомірнихнарахувань необхідно звернутись до кредитора з письмовоювимогою про скасуваннянеправомірнихнарахувань.

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв,вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням:https://www.facebook.com/1mykolaiv.centr.BVPD/

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Ще більше консультаційна інформаційному ресурсіWikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

Місце розташування та контакти відділів бюро правової допомоги:

https://mykolaiv.legalaid.gov.ua/ua/miscevi-centri/pershyi-mykolaivskyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано