A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

ПОРАДИ ДО ЧАСУ

Дата: 26.02.2021 09:59
Кількість переглядів: 390

Фото без описуШановні аграрії, звертаємо вашу увагу на те, що весною , перед відновленням вегетації озимих колосових , з метою встановлення попередньої інформації про стан посівів, засміченість зимуючими бур’янами,  заселеність та пошкодження  шкідниками,  необхідно провести обстеження всіх посівів. Дана інформація дасть можливість розробити плани проведення весняно-польових робіт  і вирішити питання ресурсного забезпечення (насіння, мінеральні добрива, засоби захисту рослин, паливно-мастильні матеріали , тощо…).   На основі  візуально-маршрутного обстеження посівів на початку весняної вегетації озимих, доцільно розробити можливим варіанти пересіву, а з урахуванням строків відновлення весняної вегетації ,внести корективи в плани весняно – польових робіт. Для пересіву необхідно підібрати культури , які покращать набір  попередників озимих і фітосанітарну ситуацію посівів. Слід пам’ятати, що частина посівів може бути сильно зріджена, пошкоджена шкідниками . Приймаючи рішення про пересів чи підсів ,враховують потребу господарства в насінні, фуражному та продовольчому зерні, необхідності ринку зерна та весь комплекс показників , які характеризують стан посівів. Частково і рівномірно зріджені посіви з густотою стояння 250-300 здорових, розвинених рослин на 1м2 насівати не доцільно . При густоті 200-250 рослин на 1м2 посіви  насівають тільки при пізньому відновленні весняної вегетації, коли процес весняного кущення і росту припинено. Посіви з густотою 100-150 рослин на 1м2 при ранній вегетації насівають, при пізній – пересівають. На посівах , які у відмінному стані та добре забезпеченні азотом, краще   перше і друге   підживлення поєднати – провести його не по мерзлоталому ґрунту, а дещо пізніше прикоренево-дисковими зерновими сівалками в дозі 1,5-2 ц/га. Також просимо Вас звернути увагу на  зараження посівів гессенською мухою, яка  має три покоління : осінній, весняний та літній. Виліт мухи починається  ранньою весною. Станом на теперішній час звертаємо Вашу увагу на те, що протягом  лютого утримувалися несприятливі для розвитку шкідливих організмів агрокліматичні умови. За результатами проведеного фітосанітарного моніторингу встановлено, що мишоподібними гризунами залишається заселено 10-20% посівів озимих зернових культур. Чисельність жилих колоній полівок зберігається на рівні 0,5-1 колонія на гектар.

Враховуючи біологічні особливості шкідників, захисні заходи будуть залишатися актуальними, особливо на полях де попередньо відмічався розвиток гризунів.

Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві. До роботи з отрутохімікатами допускаються особи , що  мають дозвільні документи на право робіт з пестицидами та агрохімікатами (допуск і посвідчення), які видаються безкоштовно, на підставі  висновку медичної комісії про придатність до роботи з отрутохімікатами та проходження навчання по техніці безпеки.

Слід  також  знати, пам’ятати та дотримуватись  того, що засоби хімічного захисту рослин можна застосовувати лише згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів зберігання, застосування, транспортування. Відповідальність за порушення законодавства, охорону праці і техніку безпеки при роботі з отрутохімікатами покладається на керівників господарств та організацій всіх форм власності, які їх застосовують. За довідками просимо звертатись до Управління фітосанітарної безпеки.

Добрих Вам врожаїв!!!

Спеціалісти УФБ :

А. Сигида

С. Масной



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано