A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

ЗАХИСТ ПОСІВІВ ВІД ШКІДЛИВИХ ОБ’ЄКТІВ

Дата: 26.03.2021 15:56
Кількість переглядів: 397

На території району  продовжували утримуватися малосприятливі для розвитку шкідливих організмів агрокліматичні умови. За результатами проведеного фітосанітарного моніторингу встановлено, що мишоподібними гризунами залишається заселено близько 24% посівів озимих культур. Чисельність жилих колоній складала 0,8, максимально зберігається до 2 колоній на гектар. На посівах ріпаку жилі колонії гризунів виявлені на 39% площ, за кількості 0,5-1 колонія на гектар. У багаторічних травах мишоподібні гризунів за чисельності 0,5-4 колонії на гектар обліковувалися на 20-30% площ.   

Розпочалося заселення посівів озимини хлібними блішками. Шкідник обліковувався на 5% площ за щільності 0,4-1 екз./м². Відновилося живлення личинок хлібного туруна.  

На посівах озимого ріпаку розпочалося заселення хрестоцвітними блішками та прихованохоботниками. Активний літ прихованохоботників відмічався 12-13 березня, на жовті пастки в цей період відловлювалося по 15-20 жуків.  

З підвищенням температурного режиму прогнозується активізація шкідливих організмів. Проходитиме заселення посівів озимих зернових та ріпаку комплексом шкідників, розвиватимуться хвороби, які сприятимуть збільшенню втрати врожаю.

Забур*яненність посівів  -  одна із причин втрати значної частини урожаю, зниження ефективності добрив. Недобір урожаю озимих і ярих культур від хвороб досягає 5-6 ц/га. Шкідливі організми не тільки забирають свою частку врожаю, а ще й знижують його якість . Тому, особливу  увагу просимо Вас приділити обстеженню полів з метою встановлення наявності їх (бур*яни, шкідники, хвороби).При встановленні наявності ,  своєчасно провести  боронування, хімічну прополку посівів  та роботи  по захисту рослин  від наявних шкідливих організмів.

 Зріджені та слабо розвинені посіви , в яких формується більш сильний ступінь забур*яненості , потребують обприскування гербіцидами. Ефективність хімічної прополки залежить від правильного вибраного гербіциду і строку проведених обробітків. Обприскування посівів можна проводити при температурі повітря +10*С.  

Всі роботи по захисту рослин необхідно проводити пестицидами дозволеними для використання в Україні , згідно «Переліку…..» з дотриманням регламентів застосування, зберігання, транспортування.

Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Особи, діяльність яких пов’язана з виконанням робіт з пестицидами та агрохімікатами повинні мати при собі допуск (посвідчення), медичну книжку і наряд на виконання такої роботи (відповідно до постанови КМУ від 18 вересня 1995 р. № 746).

Вкотре нагадуємо, про те, що відповідальність за порушення законодавства у сфері захисту рослин несуть особи, винні у не проходженні спеціальної підготовки та не отриманні відповідного допуску та посвідчення на право проведення робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею засобів захисту рослин, що тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову відповідальність згідно із Законом України «Про захист рослин».

За рекомендаціями можна звертатись до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки за тел. 0965609235, 0979165200.

Дякуємо за співпрацю. Добрих Вам врожаїв.

 

Спеціалісти УФБ:                                       А. Сигида

                                                                       С. Масной


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано