A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Сектор з питань цивільного захисту та мобілізаційної роботи інформує, застерігає, рекомендує: СКАЗ

Дата: 09.06.2021 11:21
Кількість переглядів: 267

СКАЗ

   Сказ  -  це  інфекція, що вражає центральну нервову систему. Отже, основна ціль – головний мозок.   Ця особливо небезпечна хвороба дає стовідсоткову смертність.   Джерелом сказу є собаки,  вовки,  кішки, лисиці, пацюки  та інші  дикі тварини.  Смерть настає від паралічу дихального та серцево-судинного центрів.

Збудник сказу виділяється тільки зі слиною і передається лише під час укусу.  Вірус сказу змушує хвору тварину до агресивної поведінки, змушує кусати все живе.

 

     ЩО РОБИТИ,  ЯКЩО ВАС ПОКУСАВ СОБАКА ?

Крім психологічного  шоку, укуси обличчя, голови, шиї, пальців рук небезпечні не тільки через косметичний дефект - собака, що вкусив вас, може бути хворий на сказ. Якщо тварина хвора, то вірус сказу, від місця укусу по нервовим стовбурах потрапляє до головного мозку і вже на протязі 10-ти днів викликає розвиток сказу в укушеної людини. Якщо укус довівся на тіло й ноги - інкубаційний період розтягується на            1-3 місяці.

     У разі, якщо ви постраждали від агресії тварини  НЕОБХІДНО :

-  Не намагатися відразу ж зупинити кровотечу, якщо вона не дуже сильна, тому що разом з кров'ю вимивається слина тварини, яка містить віруси і бактерії, а виходить - зменшується небезпека нагноєння й зараження  сказом.

-  У першу чергу промийте місце укусу будь-яким дезінфікуючим розчином, 3% розчином перекису водню, розведеним у воді з милом (краще господарським або спеціальним антибактеріальним, можна й звичайним туалетним), або зеленкою.   

    Спирт, йод і одеколон краще не використовувати, тому що вони обпалюють оголені тканини, і рана буде гоїтися повільніше.

-  Обробіть шкіру навколо рани 5% розчином йоду.

  - Покрийте рану спеціальним бактерицидним пластиром і  накладіть стерильну пов'язку.

-  Обов'язково зверніться в  поліклініку.

         Зробити це потрібно,   навіть  якщо вас укусив власний собака, щеплений  від сказу. Місце укусу повинен оглянути й обробити хірург: розірвані зубами тканини сильно травмуються й інфікуються мікробами.

Якщо вас покусав бездомний собака - вам призначать курс  лікування.

 Якщо покусав  домашній собака, то щеплення його від сказу повинно бути підтверджене довідкою від ветеринара. Адже тварина може й не  виглядати хворою, заразною вона стає за 8-10 днів до появи перших  ознак сказу - наприкінці інкубаційного періоду.

Якщо щеплення від сказу підтверджене довідкою ветеринара, то вакцинація покусаній людині не потрібна, якщо немає такого підтвердження -  за собакою  спостерігають на протязі 10 днів після  нанесення  укусу.  Якщо протягом цього часу в тварини не з'явилися ознаки сказу  (слинотеча, порушення  руху,  водобоязнь), то виходить, що тварина здорова  і  лікування не потрібне.

 

ПАМЯТАЙТЕ!

 СКАЗ -  АБСОЛЮТНО  СМЕРТЕЛЬНЕ  ЗАХВОРЮВАННЯ!!!               ВІД  ЗАХВОРЮВАННЯ  СКАЗОМ  ВАС  МОЖЕ  ВРЯТУВАТИ  ТІЛЬКИ СВОЄЧАСНЕ  ЛІКУВАННЯ!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано