A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

ПОРА ОСІННЬО-ПОЛЬОВИХ РОБІТ

Дата: 03.09.2021 11:54
Кількість переглядів: 446

Насіння та ґрунтовий покрив є джерелом збудників хвороб, які представляють серйозну небезпеку для посівів сільськогосподарських культур. Також рослинні рештки, бур’яни, багаторічні насадження є резерватором збудників і хвороб, які за сприятливих метеорологічних умов  та при наявності вразливої культури  або рослини – живителя набувають масового поширення, сприяючи пошкодженню рослин і втрати врожаїв.

Тому, протруєне  насіння –це основа майбутнього врожаю, також важливий лікувально-профілактичний захід у системі посівів сільськогосподарських культур від хвороб, шкідників на початковому етапі росту і розвитку рослин.

Протруєння насіння –це обробіток насіння сільськогосподарських (і не тільки) культур протруйниками  з метою знезараження від збудників грибкових і бактеріальних хвороб, а також для захисту сходів від ґрунтових шкідників.  Важливо пам’ятати, що висока культура землеробства не можлива без засобів захисту рослин, що забезпечує високу якість зерна, добрий  стан сільськогосподарських культур у період вегетації та високі і стабільні врожаї. Важливість протруєння насіння полягає в тім, що  це своєрідний фундамент майбутнього, який запобігає зменшенню втрат врожаю близько 50 відсоткам.  Адже на не протруєному насінні зберігаються збудники різноманітних  хвороб, які негативно впливають на якість посівного матеріалу, знижуючи його  енергію проростання, та схожість, а сходи можуть бути зріджені та ослаблені, отже  чекати на отримання доброго врожаю без протруєння  насіння.

Також не секрет, що важливим заходом для збереження врожаю є попередження пошкодження рослин та  необхідність  здійснювати систематичний фітосанітарний моніторинг та за необхідності проводити  захисні заходи.

При проведенні захисних обробок використовуються пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування. Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві

Також, вкотре наголошую, що працівники, які проводять роботи з отрутохімікатами  без дозвільних документів( допуск і посвідчення на право робіт з пестицидами та агрохімікатами) до таких робіт не допускаються. Відповідальність за порушення законодавства, охорону праці і техніку безпеки при роботі з отрутохімікатами покладається на керівників господарств та організацій всіх форм власності, які їх застосовують.

Головний спеціаліст УФБ:                                                 А. Сигида


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано