A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Обережно!!! Небезпечні нітрати у ранніх овочах.

Дата: 17.03.2023 10:46
Кількість переглядів: 264

Всім відомо, що саме найдорожче у людини - це здоров'я, яке неможливо купити, від якого залежить наше благополуччя, працездатність і яке багато в чому залежить від правильного харчування. Для більшості вже не секрет, що для зміцнення здоров'я краще їсти більше фруктів і овочів.

Після довгої зими всі ми хочемо скуштувати  свіжі овочі та фрукти. Ранні огірочки, помідори, зелена цибуля, молода редиска і капуста, які сьогодні продають в усіх магазинах, супермаркетах і на базарах, так і ваблять до себе.І часом так хочеться накупити всього потрошку та досхочу наїстися справжнього весняного салату.Купуючи їх, ми прагнемо наситити свій організм весняними вітамінами, особливо в теперішній час – час пандемії COVID-19. Однак, не слід  забувати про нітрати.

Нітрати – солі азотної кислоти, які є продуктами обміну усіх живих організмів, як тварин так і рослин. Тому харчових продуктів, які не містять нітрати, у природному середовищі не існує. Нітрати також утворюються в організмі людини (до 100 мг на добу).Нітрати самі по собі для людини безпечні, в організмі вони не накопичуються. Близько 80% нітратів виводиться в незмінному вигляді із сечею, інші 20 % – зазнають хімічних змін в організмі людини. Загрозу для людини становлять продукти хімічного перетворення нітратів - нітрити та нітрозаміни.При цьому в разі нестачі вітамінів-антиоксидантів нітрати в кишківнику перетворюються в нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і перетворюють його на метгемоглобін. В результаті блокування гемоглобіну, до органів і тканин кисень не переноситься, що призводить до  кисневого голодування. Проявами якого є сонливість, млявість, задишка, запаморочення, сильний головний біль, потемніння в очах, порушення координації, зниження артеріального тиску, судоми. Нітрозаміни здатні накопичуватись в організмі та мають канцерогенну, мутагенну, ембріотоксичну дію.

Відповідно до норм ВООЗ,допустима добова норма нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги. У ранніх овочах і фруктах часто буває завищений рівень цих речовин. Як відомо, нітрати застосовують для прискорення росту й дозрівання рослин, проте, несвідоме використання призводить до їх надмірного накопичення в овочах і фруктах.

Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за тепличний урожай, багато господарств для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає продукт для нашогоздоров’я.Купуючи свіжі овочі та фрукти, покупець обов’язково повинен попросити в продавця надатиекспертний висновок,де зазначається вміст нітратів та їх допустима норма відповідно до сезону вирощування.

При споживанні ранніх овочів важливо дотримуватися нехитрих і зовсім нескладнихправил.Перше з яких— якомога далі відтягнути прийом ранніх овочів, наближаючи їх до сезону природного дозрівання. Таке «утримання» істотно знизить вплив на організм шкідливих речовин, що потрапляють з ранніми овочами. Необхідно знати, що природні терміни зростання цих овочів у ґрунті— це ті овочі, які сприймає людськийорганізм.

При обранні ранніх овочів, необхідно пам’ятати:

- надійніше купувати ранні овочі в магазинах, де продукцію приймають від виробників, що мають необхідні документи щодо вмісту нітратів в овочах;

- слід знати, що чим більший плід, тим більше в ньому стимулюючихречовин;

- вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору, обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку;

- вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленими блискучими листям і вологим свіжимобрізом;

- плоди редису повинні бути не дуже великими, але твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтихплям;

- при виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона повинна бути зеленою) і мати свіжийобріз.

Якщо, Ви вже купили ранні овочі та фрукти, то кількість нітратів можна істотно зменшити, дотримуючись такихпорад:

- перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля,морква);

- після миття замочіть овочі на15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть щераз;

- в таких овочах, як огірки і редиска, бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики. Це стосується також ранньої моркви,буряка;

- стебла зелені (петрушка, кріп та ін.) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати вїжу нерекомендується;

Дію нітратів на організм можна знизити, систематично вживаючи деякі продукти і вітаміни, такі як:аскорбінова кислота; квашена капуста; зелений чай; хлібний квас; солоні огірки; кислі фрукти.

Що робити при отруєнні нітратами?

В першу чергу, лікарі рекомендують, викликати швидку допомогу, так як таке отруєння небезпечне. Якщо немає можливості звернутися за медичною допомогою, можна спробувати промити шлунок хворого самостійно: дати слабкий розчин марганцівки або підсоленої води, що спричинить блювоту.Після цього, потрібно прийняти абсорбент. Підійде і звичайне активоване вугілля. Після припинення нудоти можна випити міцний солодкий чай з лимоном.Щоб прискорити виведення нітратів з організму необхідно пити багато рідини. Якщо все це не допоможе, то це досить сильне отруєння нітратами і потрібна госпіталізація.

Пам’ятайте, самолікуваннянебезпечне для Вашого здоров’я!

Виконуючи вказані рекомендації, Ви зможете уникнути неприємних наслідків від частування свіжими овочами та фруктами!

 

Джерело інформації:https://nubip.edu.ua/node/76763

 

Баштанське районне  управління ГУ ДПСС в

Миколаївській області  (смтБерезнегувате)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано