Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Шкідливий вплив тютюнопаління!

Дата: 13.04.2023 14:54
Кількість переглядів: 301

Вже протягом багатьох років тютюнопаління залишається однією з найпоширеніших залежностей. Людство палить протягом кількох тисячоліть, в Україні ж таке зілля з’явилося лише кілька століть тому. Але за короткий термін тютюн став дуже популярним, і тепер мільйони людей страждають від нікотинової залежності.

ЧИМ ШКІДЛИВИЙ ТЮТЮН?

Суміші для паління, які продають розсипом або упаковують у вигляді сигарет, сигар, цигарок, виготовляються з тютюну. Листя рослини висушують і подрібнюють. Дим від тютюну містить кілька тисяч різних речовин і всі вони так чи інакше впливають на організм людини.Крім того, при промисловому виробництві в суміші додаються й інші компоненти, які не роблять товар кориснішим. Сигарети упаковуються в спеціальний папір, який також при горінні виділяє цілий букет речовин. Всього в димі міститься 4200 різних сполук, 200 з яких небезпечні для людського організму.

До шкідливих речовин відносяться: нікотин, бензопірен, тютюновий дьоготь, солі важких металів, окис вуглецю, радіоактивні речовини, тютюнові смоли.Із сигарет вони надходять в органи у невеликій кількості, але виводяться дуже повільно, тому з часом токсини накопичуються в організмі і отруюють його ще й зсередини. Тютюновий дим легко засвоюється через шкіру і слизові оболонки, а не тільки через легені.

ЯК КУРІННЯ ВПЛИВАЄ НА РІЗНІ СИСТЕМИ ОРГАНІЗМУ?

Від тютюнового диму страждають всі органи і системи людини. Сигарети завдають величезної шкоди. Мінімізувати його можна тільки одним способом: повністю відмовившись від тютюну. Варто розглянути докладніше, як куріння впливає на здоров’я.

ЦНС. Нікотин має збудливу дію, тому  людина постійно знаходиться в стані нервового напруження. Помічено, що люди, які мають пристрасть до тютюну, більш запальні, образливі. При цьомувідбувається спазм судин головного мозку, отже, до цього органу надходить менше крові. Тому у курців розумові процеси відбуваються повільніше, знижується працездатність і погіршується пам’ять. Часто турбують головні болі з-за спазму судин, крім того, порушуються процеси гальмування в ЦНС, тому у курців виникають проблеми з порушенням сну.

Дихальна система. На неї припадає основний удар тютюнового диму, так як він разом з повітрям наповнює гортань, трахею, бронхи і легені. Всі шкідливі речовини проходять по дихальних шляхах, подразнюючи слизові оболонки органів, порушуючи нормальну роботу системи. Саме тому практично у кожного курця є проблеми з легенями, бронхами або трахеєю. Також після кожної сигарети на 20 хвилин значно знижується активність війок слизових оболонок дихальних шляхів. Через це всі забруднюючі речовини можуть безперешкодно проникнути всередину організму і осісти всередині. Саме тому курці схильні до інфекційних і запальних захворювань.

Тютюновий дим негативно позначається і на голосових зв’язках. Змінюється тембр, втрачається чистота і звучність. Голос у курця зі стажем набуває характерну «хрипоту».Часто, особливо вранці, любителів сигарет турбує кашель з темною мокротою. Також легені стають менш еластичними, знижується їх здатність до самоочищення. В результаті в них накопичується вуглекислий газ. Все разом призводить до розвитку задишки, утрудненого подиху і появи хронічних захворювань, у тому числі і раку легенів.

Серцево-судинна система. Вона також страждає від впливу шкідливих речовин, вдихуваних з димом від сигарет. Доведено, що у курців частіше трапляються захворювання серця і судин. Вони страждають від підвищеного артеріального тиску, аритмії, порушень кровообігу. З-за збудливої дії нікотину частота серцевих скорочень зростає на 10-15 ударів у хвилину і тримається на цьому рівні до півгодини. Якщо викурювати пачку сигарет у день, то за добу серце зробить на 10000 ударів більше. В результаті серцево-судинна система швидше «приходить в непридатність». Тому у курців частіше зустрічається інфаркт міокарда.

Шлунково-кишковий тракт. Було б наївно вважати, що тютюновий дим завдає шкоди лише тим системам, на які він може безпосередньо впливати. Від шкідливих смол і речовин страждають не тільки легені, але і ротова порожнина, органи травлення. Відбувається це наступним чином: нікотин подразнює смакові рецептори і слинні залози. Через це виробляється велика кількість слини, в ній накопичуються шкідливі речовини. В результаті відбуваються зміни в ротовій порожнині: з’являється або розвивається карієс, жовтіють зуби, виділяється неприємний запах, наліт на язиці, ясна стають слабкими і починають кровоточити. У 80 разів підвищується ризик розвитку раку нижньої губи.Послаблюються смакові відчуття. Курець гірше розрізняє кисле, солоне, солодке і вже не може повною мірою отримувати  задоволення.

 Частково курець спльовує секрет, іншу частину ковтає. Так в травну систему потрапляють нікотин, важкі метали та інші отруйні речовини. Нікотин дратує шлунок, при цьому виробляється велика кількість травного соку. Відбуваються збої в роботі кишечника. Процеси травлення загальмовуються. Поживні речовини засвоюються гірше.Результатом  цього з’являється виразкова хвороба шлунка.

Вплив куріння на організм людини не обмежується перерахованими системами. Нікотин, важкі метали і радіоактивні речовини всмоктуються в кров, тому страждають абсолютно всі системи і органи.

Пасивне куріння, тобто коли людина вдихає повітря з димом, не менш шкідливо, ніж активне. Навіть кілька сигарет у закритому, не провітрюваному приміщенні створюють небезпечну для здоров’я концентрацію шкідливих речовин.

ЗВИКАННЯ ДО КУРІННЯ.

Нікотин – це наркотична речовина. Він викликає залежність. В сигаретах він міститься в дуже невеликій кількості, тому звикання відбувається непомітно, поступово.Курити починають не тому, що є реальна потреба в тютюні. Найчастіше це наслідування дорослим або більш старшим товаришам. Проте з часом виробляється звичка, рефлекс. Пізніше вона переходить в залежність. З’являється тяга до сигарет. На щастя, практично кожен може без проблем кинути палити, якщо підбере вірний спосіб.

Практично всі люди знають, який вплив куріння на організм людини, однак не поспішають розлучатися з залежністю із-за різних переконань і страхів. Тютюнопаління – це більшою мірою психологічна залежність. Однак деякі неприємні відчуття після відмови від шкідливої звички будуть, пов’язані вони зовсім не з тим, що організму потрібен тютюн, а з його очищенням від нікотину, смол, важких металів. Тому незначний дискомфорт – це всього лише перший крок на шляху до здорового та щасливого життя!

Фото без опису

Джерело інформації: https://21pol.city.kharkov.ua/shkidlyvyj-vplyv-tyutyunopalinnya/

 

Баштанське районне  управління ГУ ДПСС в

Миколаївській області  (смтБерезнегувате)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано