Великодні: як уникнути харчових отруєнь під час святкувань
Напередодні свят ми готуємо велику кількість різноманітних страв, а отже зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей. Тому з метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендуємо дотримуватись простих правил:
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- суворо дотримуватись правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі та її прийомом, після відвідування туалету;
- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу, піддавати двічі термічній обробці;
- чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;
- готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь - її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;
- обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
- не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці;
- курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням - кип’ятити, не пастеризований кисломолочний сир та домашню сметану використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
- зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
- не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
Запам’ятайте, попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати!
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (харчового отруєння) необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечне!
Будьте обачними та бережіть здоров'я своє і оточуючих!
Баштанське районне управління ГУ ДПСС в
Миколаївській області (смтБерезнегувате)