Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Великодні: як уникнути харчових отруєнь під час святкувань

Дата: 13.04.2023 15:07
Кількість переглядів: 369

Фото без описуНапередодні  свят ми готуємо велику кількість різноманітних страв, а отже зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей. Тому з метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендуємо дотримуватись простих правил:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • суворо дотримуватись  правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом  перед приготуванням їжі та її прийомом, після відвідування туалету;
  • під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу, піддавати двічі термічній обробці;
  • чітко дотримуватися  технології  приготування  їжі  та  використовувати лише доброякісні продукти харчування;
  • готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь  -  її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти  «до теплого»;
  • обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування  та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці;
  • курячі  яйця перед використанням слід обов’язково мити,  молоко перед споживанням - кип’ятити,  не пастеризований кисломолочний   сир та домашню сметану використовувати для  страв, які  піддаються  термічній  обробці;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

Запам’ятайте,  попередити  харчові отруєння  значно  легше, ніж  їх лікувати!

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (харчового отруєння) необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечне!

      Будьте обачними та бережіть здоров'я своє і оточуючих!

 

                                                       Баштанське районне  управління ГУ ДПСС в

                                                       Миколаївській області  (смтБерезнегувате)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано