A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Сальмонельоз: профілактика захворювання людини та профілактичні заходи в дитячих колективах

Дата: 16.05.2023 10:10
Кількість переглядів: 156

Фото без описуВисокий  рівень  захворюваності  на  гострі  кишкові  інфекції  зазвичай припадає  на  спекотну  пору  року. Підвищена  температура навколишнього середовища  сприяє  поширенню  збудників  кишкових  інфекцій.

Серед інфекційних  захворювань  гострі  кишкові  інфекції  займають одне  з  перших  місць. Із  них найбільш актуальним є сальмонельоз, епідеміологічна значимість якого визначається високими показниками захворюваності, особливо  серед дітей, виникненням  спалахів  та  значним розповсюдженням, так  як  діти  ще  не  мають  належних  гігієнічних  навичків.

Захворювання характеризується ураженням органів травлення з розвитком  синдрому  інтоксикації. Хворобу  викликає  велика  група бактерій  сальмонел, які  стійкі у зовнішньому середовищі. Сальмонели здатні  зберігатися  та  розмножуватися   у  харчових  продуктах  не змінюючи  їх  зовнішнього  вигляду  та смаку. Основними джерелами інфекції  є  велика  рогата  худоба,  свині,  домашня водоплавна птиця,  кішки, собаки, щури, миші, а також хвора людина або носій.  Носійство збудника  у  перехворілих  може  тривати  від  кількох  днів до  кількох  років. До  організму  збудники  потрапляють, головним  чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами (м’ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.

Інкубаційний  період  становить  від  2-6 годин  до  2-3 діб. Захворювання   починається   гостро   з  підвищення  температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю  в  животі. Пізніше  приєднується  нудота, блювота  та  діарея.

З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій  рекомендується  дотримуватись  основних  правил:

  • мити  руки  перед  приготуванням  та вживанням їжі, після відвідування  туалету;
  • ретельно  мити  всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується  під  час  приготування  їжі;
  • не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання  мух;
  • використовувати  окремий  інвентар  для  обробки  сировини та готових  страв;
  • не  купувати  на  стихійних  ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також  звертати  увагу  на  температурний  режим  зберігання продукції  в  торгівельній  мережі;
  • купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності   та  дотримуватись  термінів  споживання;
  • придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням  обов’язково мити;
  • не  споживати  продукти  сумнівної  якості;
  • ретельно  мити  овочі  та фрукти  проточною водою;
  • дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки  м’ясних, кулінарних  виробів  та  яєць;
  • продукти, які  швидко  псуються  (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до  складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику при температурі не вище +4°С, дотримуватись  встановлених  гарантованих  термінів  зберігання;
  • використовувати  для  пиття  та  приготування їжі  тільки  воду  гарантованої  якості ;
  • під час купання у відкритих  водоймах (річка, озеро) намагатися  не ковтати  воду.

В  дитячих  організованих  колективах необхідно вести  контроль  за  санітарно-епідеміологічним  станом  дитячого  закладу  та  харчоблоку, забезпечення  водою гарантованої  якості, станом   систем  водопостачання, каналізування,  очищення  та  поводження  з  відходами.

Для  попередження  групової  і  спалахової  захворюваності   дітей  та  персоналу  у  дитячому  закладі   необхідно  забезпечити:  умови  для  миття  рук дітей  та  персоналу ( мило, одноразові  паперові  рушники);  недопущення дітей  та  персоналу у заклад   з  ознаками  захворювання; проведення  на  харчоблоці своєчасного  та  якісного  прибирання,  миття  та дезінфекцію технологічного  обладнання,  інвентарю, посуду, виробничих та складських  приміщень із  застосуванням  сучасних  миючих  і  дезінфікуючих  засобів  широкого  спектру  дії; проведення  комплексу  заходів  для  виключення  проникнення  та  проживання  гризунів  у  будівлях  і  спорудах  закладу; суворий  контроль  за продовольчою   сировиною, яка  надходить  до  закладу,  її  якість,  терміни  реалізації та  умови  зберігання.

Якщо  дитина  вже  занедужала,  її  відразу   ізолюють  в  окремій  кімнаті, обов’язково  необхідно  звернутись  за медичною  допомогою  і  провести  ретельну   дезінфекцію. Медичний  працівник  визначає  необхідні  заходи  профілактики  хвороби  для  осіб,  що  контактували   з  хворим.

Слід пам’ятати!  Дотримання  гігієнічних правил дасть можливість уникнути  зараження  кишковими  інфекціями, адже  простіше  запобігти  захворюванням, ніж  потім  лікувати. Не займайтесь  самолікуванням, а терміново  зверніться  за  медичною  допомогою  до  лікувального  закладу.

Будьте  здорові,  бережіть  себе  та  своїх  близьких.

 

Джерело інформації: https://ck-centr2.pmsd.org.ua/novyny/salmoneloz-ta-jogo-profilaktyka/

                                  

                                                                            Баштанське  управління ГУДПСС в Миколаївській

                                                                            області  (смт Березнегувате).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано