A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Дитяче ожиріння. Як цього уникнути?

Дата: 18.05.2023 11:08
Кількість переглядів: 326

Фото без описуУ світі ожиріння визнано глобальною епідемією. А особливо насторожує фахівців стрімке збільшення проблеми ожиріння серед дітей. Українських дітей ця проблема також не обійшла стороною. За статистикою 10-15% дітей у нашій країні страждають від надмірної ваги, цей відсоток значно вищий, ніж у Європі і навіть США.

На жаль, не всі батьки розуміють небезпеку в надмірній вазі. Як люблять говорити «аби здоровенький був і апетит хороший мав». Але найчастіше дорослі не розуміють той факт, що із зайвою вагою порушується робота всього організму. А крім цього, дитина ще й набуває комплексів щодо свого зовнішнього вигляду.

 

Як ожиріння впливає на здоров'я?

      Спочатку порушується злагоджена робота серцево-судинної системи (ішемічна хвороба серця, атеросклероз, гіпертонія, а в наслідок можливий інфаркт або інсульт). Порушується основна функція органів дихання, з'являється задишка, схильність до бронхіту і пневмонії. У зв'язку з цим, дитячий організм відчуває кисневу недостатність. Порушується робота шлунково-кишкового тракту – збільшується розмір кишечника і шлунка, знижується їх функціонування, тому з'являються запори і гастрити. Також страждає печінка, виникає жовчнокам'яна хвороба, холецистити. За рахунок збільшення ваги, збільшується і навантаження на кістково-суглобову систему, внаслідок чого можуть виникати викривлення хребта і грижі міжхребцевих дисків. Нервова система страждає в тому числі. Виникають неврозоподібні порушення, запаморочення, головний біль, погіршення пам'яті, також можуть бути присутні порушення кровообігу в мозку. Функції статевих органів можуть порушуватися – затримка статевого розвитку у хлопчиків і порушення менструального циклу у дівчаток. Потовиділення підвищується при надмірній вазі, а це призводить до дерматитів, екземи, фурункульоз. Люди із зайвою вагою схильні до розвитку цукрового діабету, власне, тому ожиріння можна назвати переддіабетним етапом.

     Причин дитячого ожиріння досить, основні з них – це ендокринні захворювання, генетичні порушення, проблеми у роботі підшлункової залози, кишечника або печінки і екзогенно-конституційні фактори (нездорове харчування, сидячий і малорухливий спосіб життя).   

      Якщо Ви стали помічати симптоми ожиріння в дитячому віці, Вам необхідно терміново звернутися до ендокринолога. Він зможе після повного обстеження і діагностики підтвердити або спростувати діагноз. У разі підтвердження дитячого ожиріння, лікар назначить необхідне лікування і розповість рекомендації щодо способу життя. З даною проблемою краще боротися відразу ж, як вона стала помітна, тому що пізніше ситуація погіршується з кожним роком.

      Лікування дитячого ожиріння цілком реальне. Для цього прописується сувора дієта, в яку входять рекомендації по харчуванню, за кількістю прийомів їжі. Також необхідні систематичні фізичні навантаження, зміни способу життя – збільшення активностей. Діти з такою проблемою повинні перебувати під контролем батьків і кваліфікованих лікарів, тільки в такому випадку результат не змусить себе довго чекати.

      Слідкуйте за здоров'ям своїх дітей, звертайте увагу на будь-які зміни, навіть у вазі. Це допоможе своєчасно визначати будь-які порушення організму!

 

Баштанське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано