Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Значення якості питної води для здоров’я людини

Дата: 24.05.2023 16:00
Кількість переглядів: 1036

Фото без описуВода – це  найважливіший  природний  ресурс  нашої  планети.  Як відомо, стан організму людини залежить від чистоти  повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води. Нині актуальною проблемою залишається забезпечення якісною питною водою населення, адже підґрунтові води не завжди відповідають діючим стандартам і санітарним нормативним вимогам до питної води.

Вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження.Вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я людини, зумовлюючи виникнення таких  інфекційних  захворювань,  як  холера, дизентерія,  туляремія, лептоспіроз,  поліомієліт  тощо. Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у воді шкідливих  мікроорганізмів - збудників захворювань. Одним із показників бактеріального забруднення є кишкова паличка, яка  у порівнянні з іншими мікробами найбільш стійка у зовнішньому  середовищі.

Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді, якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми.

У відповідності до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні  вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» питна вода  повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий  хімічний склад.

Впродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для децентралізованого водопостачання, внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив.

Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Ризик розвитку водно-нітратної  метгемоглобінемії  у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому.

Слід не забувати, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах- чиста, прозора, без запаху і видимих домішок  та звичайна за смаком,  

кип’ятіння  такоїводи не зменшує, а збільшує її токсичність!

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.

Для  профілактики  забруднення  джерел  водопостачання власникам шахтних колодязів рекомендується дотримуватись вимог санітарного законодавства, передбачених  Державними санітарними нормами і правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання  людиною»  ДСанПіН 2.2.4-171-10, при їх влаштуванні та утриманні, а саме: колодязь не рекомендується облаштовувати  в понижених заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами.

Індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20 м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50 м від джерел можливого забруднення (вбиралень, вигрібних ям, тваринницьких майданчиків, ін.). Не рідше 1 разу на рік необхідно  проводити чистку колодязя від замулювання, намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення  та проведення дезінфекції.

Пріоритетом для покращення якості питної води є: оновлення та удосконалення систем водопостачання, упорядкування  та охорона   від  забруднення  зон санітарної охорони джерел питного водопостачання на водозаборах, будівництво і реконструкція водоочисних систем з використанням нових технологій.

Власники та балансоутримувачіджерел централізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм.

Підводячи  підсумок, слід зазначити, що єдиним способом  оцінки якості та безпечності   питної води є проведення  лабораторних  досліджень  атестованою  лабораторією. Адже  мікробне  забруднення, а іноді, і значна  кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини. 

 

Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.

 

Баштанське  районне  управлінняГоловного

управління  Держпродспоживслужби  в

Миколаївській  області (Березнегувате)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано