A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Чому школярам варто пити молоко?

Дата: 24.05.2023 17:08
Кількість переглядів: 243

       Фото без опису Дослідження Міністерства охорони здоров'я України показало, що українські діти недостатньо споживають молочних продуктів. Найменше їдять молочну продукцію підлітки – лише 155 мл за день.

     «Неоптимальне споживанням основних груп корисних харчових продуктів» – так характеризують сучасне харчування українських дітей різних вікових груп. Чому школярам корисно вживати молочку?

      Джерело вітамінів та кальцію. За даними Британського фонду харчування, у деяких підлітків виявили дефіцит вітамінів і мінералів, зокрема вітаміну А, заліза, кальцію, цинку і йоду. Всі вони містяться у коров’ячому молоці.

    Молочні продукти – важлива складова раціону школярів. Це хороше джерело поживних речовин, кальцію та вітаміну D, А, вітамінів групи B, цинку і селену.

Якщо щодня їсти декілька порцій молочних або кисломолочних продуктів – це задовольняє потребу у кальції більше ніж на 50%. На жаль, більшість дітей мають дефіцит кальцію, адже не вживають молочку, сир. А кальцій потрібен для організму, що росте. Для здоров’я зубів і кісток, для нормального функціонування нервової системи та допомагає легше справлятися зі шкільними навантаженнями.

   До речі, саме у складі молочних продуктів кальцій найбільш повноцінно засвоюється. Отже, вживання молочного – це оптимальний і природний спосіб забезпечити організм необхідними мінералами.

   Дає енергію і відчуття ситості. Молочні продукти – надзвичайно поживні. А молоко практично повністю засвоюється дитячим організмом. Молоко дає дітям енергію і сприяє кращій роботі мозку.

    Харчування школярів має бути збалансованим і регулярним. У меню школярів повинні обов’язково входити продукти, що містять білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали й мікроелементи. Джерело білку і вітамінів – натуральний йогурт, кисломолочний сир, кефір.

  Для здорового дорослішання. Збалансоване харчування критично важливе для підлітків. У період стрімкого росту і гормональної перебудови організму дуже потрібна енергія. Часто майже дорослі діти черпають її зі шкідливої їжі – чіпсів, солодощів. Як результат проблеми із зайвою вагою, додаткові проблеми зі шкірою.

    Різного роду молочні продукти мають складати 20% підліткового раціону. Бажано обирати ті, де менше цукру і жирів. Якщо при вживанні молока відчувається дискомфорт у шлунку, то можна обирати безлактозну молочну продукцію: вона зберігає всю користь традиційної молочки, але легше засвоюється.

    Хлопцям-підліткам щодня треба отримувати 1000 міліграмів кальцію. Це, наприклад, дві склянки молока, 120 грамів твердого сиру або солодкого кисломолочного сирку. Дівчатам треба трохи менше кальцію - 800 міліграмів. Це, наприклад 200 грамів нежирного йогурту та дві склянки молока.

   Корисний перекус. Обирати треба безпечну продукцію, яка проходить всі рівні лабораторного контролю. Наприклад, запіканка з курагою чи родзинками зручно упакована у лоток, стане поживним перекусом на шкільній перерві.

    Ряжанка або біфідойогурт з ананасом, чорницею, персиком, вишнею, полуницею найкраще підійдуть до обіду. Якщо після вечері захотілось смачненького, дієтологи не рекомендують їсти солодощі. Легким полуденком перед сном може стати 200 мл якісного та натурального класичного йогурту, кефір чи просто склянка молока.

Як бачимо, користь від молока і молочних продуктів для дитячого організму величезна! Заходячи в магазин – не забудьте придбати молока!

 

 

                                                                               Баштанське районне управління

                                                                                               Головного управління

                                                                                         Держпродспоживслужби

                                                                                           в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано