ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ПІД ЧАС НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ!
Для запобігання виникненню та поширенню інфекційних захворювань серед людей та тварин на підтоплених територіях, рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
- Часто мийте руки, посуд і поверхні, де готується їжа.
- Мийте руки та робочі поверхні до, під час і після приготування їжі, так як мікроби можуть залишатися на ваших руках, посуді, обробних дошках і стільниці протягом тривалого часу.
- Використовуйте для харчування лише продукти та консервацію, що зберігалися у захищених від підтоплень приміщеннях.
- Не вживайте продукти, які були замочені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою.
- Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках, в невстановлених місцях. Небезпечними можуть бути будь-які продукти харчування.
- Обов’язково дотримуйтесь технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо. Не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддайте термічній обробці. Готові страви зберігайте без холоду не більше 2-х годин, не вживайте продукти та страви, термін придатності яких закінчився.
- При споживанні овочів, фруктів та ягід добре промийте їх водою та обдайте окропом.
- Не пийте воду з відкритих джерел та з джерел водопостачання, якщо вони були затоплені і забруднені. На час підтоплення та на період очищення і знезараження джерел водопостачання використовуйте питну воду гарантованої якості (наприклад: фасовану бутильовану воду).
- Після сходу води з ґрунту необхідно:
- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;
- колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду дезінфікуючими засобами, які дозволені для використання в України згідно державного реєстру дезінфікуючих засобів, розрахунки здійснюються відповідно до інструкції із застосування препарату ;
- провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів.
10. Просушіть будинок та регулярно його провітрюйте, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забруднених приміщень, посуду і домашніх речей, прилеглої до будинку території.
У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.
Пам’ятайте! Знати - значить упередити і зберегти життя і здоров’я!
Баштанське районне управління Головного
управління Держпродспоживслужби в
Миколаївській області.