Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Служба у справах дітей на сторожі захисту прав дітей!

Дата: 07.07.2023 10:55
Кількість переглядів: 290

Фото без описуЗ метою забезпечення та дотримання прав дитини на території Березнегуватської селищної ради з березня 2021року  функціонує Служба у справах дітей Березнегуватської селищної ради, яка забезпечує дотримання прав дитини. Служба  є підзвітною, підконтрольною та підпорядкованою селищній раді та селищному голові.

В Службі працює дві особи: начальник - Швачко Світлана та провідний спеціаліст - Чабаненко Наталія.

Близько 15,8 % відсотків населення Березнегуватської громади становлять діти (у т. ч. внутрішньо переміщених дітей 410). Кожна дитина, яка мешкає у громаді, має право на захист майнових і немайнових прав, який, за законом, надає селищна рада як  орган опіки та піклування. Враховуючи такі факти селищна рада має особливі повноваження виконавчих органів влади представляти та відстоювати інтереси своїх громадян, у першу чергу дітей.

Діяльність Служби у справах дітей Березнегуватської громади спрямована на виконання Законів України “Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”, “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”, ”Про охорону дитинства”, «Про місцеве самоврядування в Україні», Указів та Доручень Президента України, постанов Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866 “Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини, 01.06.2020 року № 585 «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах».

Служба здійснює захист прав дитини, представляє інтереси дітей в судах, забезпечує діяльність щодо сімейних форм виховання, веде справи з опіки та піклування над дітьми, вирішує численні спори між батьками щодо спілкування з дитиною та визначення місця її проживання, захист житлових прав дітей, веде справи дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, тощо.

На території Березнегуватської селищної ради проживає близько 2497 дітей віком від 0 до 18 років, з них: дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - 38, дітей, які потрапили в складні життєві обставини – 40.

Станом на 01 липня 2023 року функціонує п’ять прийомних сімей в яких виховується десять дітей та  один будинок сімейного типу в якому проживає шість дітей.

Орган опіки та піклування стоїть на захисті прав дитини, забезпечуючи права, свободу і законні інтереси дітей та запобіганні дитячій бездоглядності та безпритульності, а також запобіганні вчинення дітьми правопорушень.

Щомісячно Служба у справах дітей організовує проведення засідання комісії з питань захисту прав дитини на якому вирішуються питання щодо доцільності чи недоцільності позбавлення батьківських прав батьків, неналежне виконання ними батьківських обов’язків, спори батьків, майнові та житлові  права дітей, надання та скасування статусу дитини - сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, встановлення та припинення опіки та піклування над дітьми - сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, а також інші  питання, що стосуються захисту прав дитини.

Впродовж першого півріччя 2023 року Службою проведено 6 засідань комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Березнегуватської селищної ради на яких розглянуто 39 питань.

Служба спільно з представниками поліції, працівниками центру надання соціальних послуг Березнегуватської селищної ради проводять щомісячні рейди «Діти вулиці».

Так, 04 липня 2023 року  працівниками Служби у справах дітей та працівниками сектору поліцейської діяльності № 1 відділення поліції № 2 Баштанського районного відділу поліції ГУНП України в Миколаївській області здійснено обстеження житлово-побутових умов проживання в 6 сім’ях, в яких виховується  17 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та проживають а  смт Березнегувате, с. Романівка, с. Федорівка.

Під час візиту було встановлено, що на жаль, не всі батьки підтримують належні санітарно-гігієнічні умови проживання, а в окремих сім’ях не здійснюють елементарне прибирання та не виконують свої батьківські обов’язки, не займаються  вихованням та навчанням дітей.

При відвідуванні сімей з’ясовано, що основними проблемами батьків є: зловживання алкогольними напоями, безробіття, низький рівень виховного потенціалу батьків, неналежне виконання батьківських обов’язків та догляд за дітьми, проблеми спілкування батьків та дітей.

За результатами проведеної роботи складено акти обстежень житлово-побутових умов проживання сімей, з батьками проведена профілактично-роз’яснювальна робота щодо належного виконання батьківських обов’язків, шкідливості вживання алкогольних напоїв. Також надано термін для покращення санітарно-гігієнічних умов проживання. 

Батьків попереджено про адміністративну відповідальність передбачену статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей.

Наразі триває війна і нашу громаду не минули її жахіття.

З 24.02.2022  на території Березнегуватської селищної ради загинуло троє дітей та отримали поранення п’ятеро дітей.

       Війна забирає дитинство в дітей України.

       Саме батьки повинні допомагати дітям психологічно побороти їх страхи а не стояти осторонь проблем дітей та жити своїм життям. Треба уміти говорити нашим малюкам «Будь ласка, не бійся. Будь сміливим, мудрим і щасливим. Мир у наших руках». 

        У разі виникнення питань стосовно захисту прав дітей звертатися за адресою: смт  Березнегувате, вул. Миру, 98, каб. № 7.

 

Начальник служби                                                                Світлана ШВАЧКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано