Профілактика гострих кишкових інфекцій у дітей
Гострі кишкові інфекції – це захворювання, які можуть бути викликані як патогенними та умовно-патогенними бактеріями, так і вірусами.
Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років). Діти є найбільш вразливими до інфікування ГКІ, бо у них ще немає належних гігієнічних навиків, вони легко забруднюють руки, любий предмет тягнуть до рота.
Джерелом інфекції є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії.
Механізм передачі інфекції - фекально-оральний, що здійснюється трьома шляхами:
- харчовим - під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини;
- водним - який зустрічається значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах;
- контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов і термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Отже, для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
- Дотримуватися правил особистої гігієни. Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
- Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
- Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування.
- Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.
- Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
- Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
- Неухильно дотримуватись технології приготування страв, термінів придатності до споживання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються;
- Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години).
- Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду.
- Непастеризоване молоко перед вживанням обов'язково кип'ятити;
- Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
- Не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.
13. При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
- Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.
- Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтеся за медичною допомогою.
Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Бережіть своє здоров’я! Ваше здоров’я - у Ваших руках.
З повагою Баштанське районне управління
Головного Управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області