Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Профілактика гострих кишкових інфекцій у дітей

Дата: 27.10.2023 15:07
Кількість переглядів: 285

Фото без описуГострі кишкові інфекції –  це захворювання, які можуть бути викликані як патогенними та умовно-патогенними  бактеріями, так і вірусами.

Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років). Діти є найбільш вразливими до інфікування ГКІ, бо у них ще немає належних гігієнічних навиків, вони легко забруднюють руки,  любий предмет  тягнуть  до рота.

 Джерелом інфекції є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії.

Механізм передачі інфекції - фекально-оральний, що здійснюється трьома шляхами:

  • харчовим  -  під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини;
  • водним  - який  зустрічається  значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах; 
  • контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов і термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Отже, для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • Дотримуватися правил особистої гігієни. Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
  • Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються   для  приготування  їжі.
  • Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування   їжі  та  зберігаються  продукти   харчування.
  • Регулярно  мити  та  обдавати  окропом  дитячий  посуд  та   іграшки.
  • Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання  харчові  продукти (сире  м’ясо, птицю,  рибу, овочі,  фрукти  тощо).
  • Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
  • Неухильно дотримуватись технології приготування страв, термінів придатності до споживання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються;
  • Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній  температурі  більш   ніж  на  2  години).
  • Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води  використовувати  охолоджену  кип’ячену  воду.
  • Непастеризоване  молоко  перед  вживанням  обов'язково  кип'ятити;
  • Мити та  обдавати  окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
  • Не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати  для  приготування  їжі  тільки  свіжі  харчові  продукти.

13. При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери  для  харчових  продуктів  тощо).

  •  Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої  торгівлі.
  • Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.  

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на  шкірі  тощо) своєчасно  звертайтеся  за  медичною  допомогою.

Самолікування  може  призвести  до  значних   ускладнень.

Бережіть  своє  здоров’я!  Ваше   здоров’я  -  у Ваших  руках.

 

З  повагою  Баштанське   районне   управління  

Головного  Управління  Держпродспоживслужби  в  Миколаївській  області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано