Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Аналітична довідка щодо епідемічної ситуації зі сказу на території Миколаївської області за 2019-2023 роки та прогноз на 2024 рік

Дата: 16.02.2024 11:03
Кількість переглядів: 42

За період що аналізується на території Миколаївської області не зареєстровано випадків сказу у людей.
Найбільш неблагополучними зі сказу тварин в 2023 році був Миколаївський район (зареєстровано 16 випадків захворювання на сказ тварин), Вознесенський (зареєстровано 12 випадків захворювання на сказ тварин). У Баштанському та Первомайському районах зареєстровано по 7 випадків захворювання на сказ тварин, в м. Миколаєві - 3.

Фото без опису

 

Фото без опису

В 2023 році значно зросла кількість осіб, які звернулися за антирабічною допомогою у заклади охорони здоров’я через покус/обслинення, в тому числі від хворих на сказ тварин.

Фото без опису

Головним джерелом та резервуаром збудника сказу у дикій природі, є лисиці, в 2023 році виявлено 9 хворих на сказ тварин, що склало 90,0% від загальної кількості диких тварин, у яких лабораторно підтверджено хворобу.

Фото без опису

Високий відсоток хворих лисиць викликає окреме занепокоєння, так як місця їх мешкання наближаються до населених пунктів, в т.ч. міст, що призводить до антропогенізації вогнищ сказу і, відповідно, збільшує ризик інфікування людей.
Серед інших диких тварин, сказ у 2019-2023 роках виявлено також у вовків, куниці, єнотовидних собак та тушканчика.

Фото без опису

Кількість хворих на сказ сільськогосподарських тварин в 2023 році становить 31 голову, що майже в 2-3 рази перевищує за попередні періоди (2020-2022 р.р).
Продовжує залишатися значною кількість випадків сказу серед собак і котів.
В 2023 році майже удвічі зросла кількість осіб, укушених собаками в порівнянні з 2022 роком.

Фото без опису

В 2023 році захворювання на сказ виявлені у 19 собак (42,2 від загальної кількості лабораторно підтверджених випадків) та у 8 котів (17,8 %).

Фото без опису

Впродовж 2023 року Державною установою «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»
- отримано 130 доз імуноглобуліну Premi-RAB та розподілено на заклади охорони здоров’я області;
- отримано 1715 доз імуноглобуліну ВінРАБ та розподілено на заклади охорони здоров’я 940 доз (приблизно для 235 осіб).
- отримано 6490 доз антирабічної вакцини INDI- RAB. Розподілено на заклади охорони здоров’я 5761 доза, залишок в ДУ «Миколаївський ОЦКПХ МОЗ» становить 729 доз.
З метою проведення гігієнічного навчання та виховання населення щодо заходів запобігання сказу, впродовж 2023 року на офіційному веб-сайті, фейсбук-сторінці та телеграм-каналі ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» опубліковано 11 матеріалів та 5 відеороликів щодо профілактики сказу серед людей.
В квітні 2023 в газеті «Николаевские новости» та її інтернет-виданнях за матеріалами ДУ «Миколаївський ОЦКПХ МОЗ» опублікована стаття щодо профілактики сказу.
Фахівцями ДУ «Миколаївський ОЦКПХ МОЗ» та відокремлених структурних підрозділів, з питань профілактики сказу, прочитано лекцій - 144, проведено бесід серед медичних працівників громад та серед населення - 1304; розміщено 25 публікацій у місцевих ЗМІ, сайтах тощо; підготовлено 25 санітарних бюлетені.
Проведено 3 медичні наради, в тому числі за участю представників ВООЗ, а також онлайн-конференцію по епідеміології сказу, системі епідеміологічного нагляду та показникам антирабічної допомоги. Приймали активну участь у засіданнях протиепізоотичних комісій.
Прогноз. Враховуючи введення воєнного стану на території України, бойові дії на території Миколаївської області впродовж 2022-2023 років та встановлення обмежень щодо проведення полювання та регулювання питань мисливства, вся територія Миколаївської області є неблагополучною щодо сказу, так як хижі тварини здатні за короткий термін пересуватись на значні відстані, сезонні епізоотії серед лисиць та інших диких м’ясоїдних тварин, труднощі щодо регулювання чисельності безпритульних тварин у населених пунктах і диких тварин у мисливських та лісових угіддях, збільшення кількості безпритульних (здичавілих) домашніх тварин.
Епідеміологічний прогноз щодо захворюваності людей сказом на 2024 рік залишається несприятливим для всієї території Миколаївської області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано