ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ « ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ»
Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum та її токсином. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх властивостей (зовнішній вигляд, смак, запах).
Основним шляхом передачі захворювання є харчовий. Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями фруктів і овочів; неправильно консервованих продуктів; через ковбаси, шинку, копчену рибу. В останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби.
Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:
- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
- сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;
- швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.
У випадку появи найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів) слід негайно звернутися до лікаря.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Баштанське районне управління ГУ ДПСС
в Миколаївській області.