Отруєння грибами: профілактика та перша допомога
З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. В той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються, тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.
Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців. Враховуючи той факт, що різні методи обробки грибів маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їх отруту, то нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.
Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води), тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду, тому максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних, і внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни).
13:32:09 08.09.2023