Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

Дата: 20.08.2021 15:11
Кількість переглядів: 197

Управління фітосанітарної безпеки інформує про прийняття  головою Баштанської РДА В. Дмитрів розпорядження від 13.08.201 №207-р про накладання карантину на територію смт. Березнегувате, яке  обумовлено необхідністю запровадження карантинного режиму на території населеного пункту смт. Березнегувате Баштанського району у зв’язку із виявленням наявності регульованих шкідливих організмів , а саме Південноамериканської томатної молі (Tuta absoluta Meyr). Факт виявлення наявності карантинного організму Південноамериканської томатної молі (Tuta absoluta  Meyr) підтверджується  актом обстеження на встановлення фітосанітарного стану:

№ 60/14-6099/000135  від 10.08.2021 р. та висновками  фітосанітарної експертизи  № ФЛ14/002616 від 12.08.2021 року  та висновком № ФЛ14/002608 від 12.08.2021 р.

Зазначені обставини Законом України «Про карантин рослин» є підставою для запровадження карантинного режиму на території смт. Березнегувате.

Коротко про неї, основною кормовою рослиною для Південноамериканської томатної молі є томати, в меншій мірі інші пасльонові культури: картопля, перець, баклажани. Шкодочинність молі полягає у пошкодженні плодів, стебел, листя. Втрати врожаю , за наявності середнього ступеня заселення можуть сягати 80-100 %. Томатна міль поширюється з розсадою, плодами, інвентарем, ґрунтом, рослинними рештками, пакувальним матеріалом та безпосередньо при перельоті метеликів. Тому проведення огляду та очищення виробничого інвентаря є одним із необхідних заходів у недопущення розповсюдження томатної молі.  Також, проведення захисних обробок з використанням препаратів згідно з Переліком пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні, та з дотриманням  Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»

 Важливим заходом по контролю чисельності  Південноамериканської томатної молі при вирощуванні томатів є дотримання сівозміни. Ротація пасльонових з іншими культурами , сприяє обмеженню подальшого розвитку шкідника на зараженій площі, або виступає як профілактичний захід.  Бур’яни з родини пасльонових можуть бути резерваторами томатної молі, тому потрібно проводити їх систематичне знищення, як на самих посівах так і поза ними. Заражені рослини, плоди чи частини рослин шкідниками різних стадій, а також рослинні рештки необхідно знищувати.

За довідками та консультацією звертайтесь до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки за адресою : смт. Березнегувате, вул. 1 Травня,85 (ІІ поверх будівлі податкової), тел.0979165200, 0965609235.

 

 

Головний спеціаліст УФБ:                                                    А. Сигида


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано