A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Комплекс шкідливих організмів на озимих

Дата: 30.09.2021 17:23
Кількість переглядів: 1719

Проведеним фітосанітарним моніторингом встановлено, що спостерігається заселення посівів озимого ріпаку комплексом шкідників - хрестоцвітними блішками, гусеницями совок, гусеницями ріпакового пильщика, слимаками та  іншими видами шкідливих організмів.

Також ,погодні умови сприяють до  можливості  заселення посівів ріпаку мишовидними гризунами та розвитку хвороб.

Посівам озимих зернових,  найбільша загроза від комплексу шкідників - хлібної жужелиці, злакових мух, совоки - особливо на площах надранніх і ранніх строків сівби і по стерньових попередниках. Саме цим посівам необхідно першочергову увагу і контроль їх фітосанітарного стану. При цьому насамперед варто звертати увагу на пошкодженість рослин личинками хлібної жужелиці. З появою уражених ними рослин (1-2 стебла/м ) і по стерньових попередниках необхідний хімічний захист.

Хлібна жужелиця є одним з найбільш небезпечних шкідників зернових колосових культур, особливо озимої пшениці. Також існує загроза заселення посівів озимих зернових мишовидними гризунами.

Не секрет, що важливим заходом для збереження врожаю є попередження пошкодження рослин та  необхідність  здійснювати систематичний фітосанітарний моніторинг та за необхідності проводити  захисні заходи.

При проведенні захисних обробок слід використовувати пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування. 

  Також , вкотре наголошую, що працівники, які проводять роботи з отрутохімікатами  без дозвільних документів( допуск і посвідчення на право робіт з пестицидами та агрохімікатами) до таких робіт не допускаються. Відповідальність за порушення законодавства, охорону праці і техніку безпеки при роботі з отрутохімікатами покладається на керівників господарств та організацій всіх форм власності, які їх застосовують.

Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами                         ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві». За наданням консультації чи проведення обстежень звертайтеся до спеціалістів  управління фітосанітарної безпеки за тел. 0979165200, 0965609235.

 

Головний спеціаліст УФБ:                                    А. Сигида



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано