A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

ЖИВЛЕННЯ ТА РЕАКЦІЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР НА ДОБРИВА

Дата: 07.02.2022 16:01
Кількість переглядів: 615

Живлення –основа життя живого організму, в тім числі і рослини. Від умов живлення сільськогосподарських культур залежить кількість врожаю і його якість. Це досягається   при оптимальних умовах  наявності  світла, тепла, повітря , води, живлення ….

  Зелені рослини засвоюють  вуглекислий газ, воду і прості мінеральні солі, створюючи із них за допомогою енергії сонця різноманітні по складності органічні речовини. Значна частина азоту та інших поживних речовин ,  засвоюється рослинами із ґрунту , тому без застосування добрив значно знижується наявність їх у ґрунті в доступній формі для живлення рослин. Тому, нормальний ріст і розвиток сільськогосподарських культур залежить, від умов живлення рослин при застосуванні добрив та інших хімічних засобів землеробства.

Сільськогосподарські культури істотно відрізняються за реакцією на внесені добрива. Це пов’язано із сорто-генетичними особливостями культур, фотосинтезом, характером елементів живлення в ґрунті та надходженням їх у рослину, продуктивністю культур і їх вегетаційним періодом, особливостями кореневої системи, тощо…

Азот – особливо важливий елемент не тільки в житті рослин, а й всього живого світу, починаючи від вірусів і найпростіших мікроорганізмів і закінчуючи високо розвинутим тваринним  світом  і людиною. Процес азотного обміну речовин триває протягом всього росту і розвитку рослин.  Кількість засвоєння азоту рослинами залежить від форми добрив, температури, вологи  ґрунту, показників РН, тощо.

Розрізняють дві групи сільськогосподарських культур залежно від особливостей живлення азотом:

  • Рослини, нездатні засвоювати молекулярний азот атмосфери. Вони дуже реагують на азотне живлення.
  • Рослини, здатні завдяки симбіозу з мікроорганізмами використовувати азот атмосфери. Ці рослини слабо реагують на азотні добрива.

Фосфор –рослини поглинають більш інтенсивніше в перший період росту ,чим в наступніший. Недостача фосфорного живлення в ранній період росту дуже сильно впливає на подальший їх розвиток. Тому, фосфорне голодування на початку розвитку рослини , неможливо подолати послідуючим внесенням добрив. Більше того, надлишкове фосфорне живлення в подальшому негативно відображається на розвитку сільськогосподарських культур.

За реакцією на форми фосфорних добрив сільськогосподарські культури поділяють на три групи:

  • Рослини, які добре засвоюють важкорозчинні сполуки фосфору з грунту, а тому в них слабка реакція на фосфорні добрива (люпин,бобові,гречка,гірчиця);
  • Рослини, які енергійніше вбирають кальцій , краще засвоюють важкорозчинні сполуки фосфору (люпин, горох, еспарцет, чина, конюшина, люцерна,гірчиця,капуста);
  • Рослини, які добре реагують на фосфорні добрива, вони енергійно вбирають фосфор і менше калій  (озима пшениця, ячмінь,жито,кукурудза,цукрові буряки,овочеві).

Калій – забезпечує такий важливий процес, як фотосинтез у рослин. Інтенсивне поглинання калію притаманне молодій рослині. Недостача калію сповільнює розвиток рослин і призводить до значного зниження врожаю і його якості. За потребою калію , розрізняють три групи рослин:

  • Культури ,які потребують великої кількості калію(цукрові буряки, картопля, льон, тютюн);
  • Культури, які виносять багато калію із врожаєм, але знову вносять внаслідок кругообігу повертають його в грунт (кормові культури);
  • Культури, не дуже вимогливі до калію (зернові і зернобобові).

За чутливістю до добрив поділяються культури на три основні групи:

- дуже чутливі ( кавуни, ячмінь, буряки, озиме жито, овочі, горох );

- середньочутливі (озима пшениця, картопля, просо, сорго, соя, квасоля, кукурудза);

- менше чутливі (гречиха, соняшник, овес, яра пшениця, люпин, еспарцет).

Чутливість культур до добрив не є сталою, вона змінюється із сорто-генетичних  особливостей, ґрунтово-кліматичних умов та інших зовнішніх факторів. Повноцінне азотне живлення при забезпеченні фосфором , калієм  та іншими поживними елементами також застосування високої агротехніки ,сприяє покращенню росту і розвитку рослин, а в результаті- отримання високих врожаїв доброї якості.

При проведенні робіт із пестицидами і агрохімікатами на посівах сільськогосподарських культур  використовуються пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування. Під час проведення  захисних  заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки, вкотре, наголошують Вам, шановні аграрії , про можливість забезпечення працівників робота, яких пов’язана із пестицидами та агрохімікатами проходження медичного огляду для надання дозвільних документів для робіт із отрутохімікатами (допуску і посвідчення). Звертаємо  Вашу  увагу ,  що  працівники,  які   не  мають  допусків  і  посвідчень  на  право  робіт  з  пестицидами  та  агрохімікатами  до  робіт  з  ними  не  допускаються, а робота працівників без дозвільних документів   є  порушенням  Закону  України  «Про  пестициди  та  агрохімікати», «Про захист рослин» та  тягне  за  собою  відповідальність  посадових   осіб.                                                                                     Працівник,  який  буде  працювати з  отрутохімікатами  при  собі  має  мати  медичну  книжку,  допуск і  посвідчення  на право робіт з ними.

За довідками про отримання допусків і посвідчень на право робіт із пестицидами та агрохімікатами звертайтесь до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки за тел. 0979165200, 0965609235. Гарних врожаїв Вам.

 

Спеціалісти :     С. Масной, А. Сигида.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано