A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

ВЕСНЯНО - ПОЛЬОВІ ТУРБОТИ АГРАРІЇВ

Дата: 14.02.2022 14:05
Кількість переглядів: 1571

Фото без опису

За даними проведеного  фітосанітарного моніторингу  встановлено, що на посівах сільськогосподарських культур спостерігалося збереження тенденції до розселення та зростання чисельності мишоподібних гризунів.

Шкідники обліковувалися на 20-35% посівів озимої пшениці та ячменю. На заселених площах виявлялися як поодинокі нори, так і колонії у кількості 0,5-3 жилих колоній на гектар. На посівах озимого ріпаку мишоподібні гризуни обліковуються на 30-100% обстежених площ, за чисельності 1-4 жилих колонії на гектар. У колоніях нараховувалося від 3-6 до 10-12 нір. На багаторічних травах виявлялося по 2-4 колонії на гектар.

Наявність 3-5 і більше жилих колоній гризунів на гектарі посіву свідчить про загрозу пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування родентицидів. Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Також, однією із важливих ланок у вирощуванні сільськогосподарських культур  є протруєння насіння. Протруєння – це  обробіток насіння сільськогосподарських (і не тільки) культур протруйниками  з метою знезараження від збудників грибкових і бактеріальних хвороб, а також для захисту сходів від ґрунтових шкідників.

 На насінні зберігаються збудники різних хвороб: сажки, фузаріозу, гельмінтоспоріозу, бактеріозу та ін. Вони селяться на поверхні зерен та у їх тканинах Протруєне  насіння –це основа майбутнього врожаю, також важливий лікувально-профілактичний захід у системі посівів сільськогосподарських культур від хвороб, шкідників на початковому етапі росту і розвитку рослин, це своєрідний фундамент майбутнього, який запобігає зменшенню втрат врожаю близько 50 відсоткам. Щоб мати від насіння повну віддачу, вкрай необхідно його протруювати, тобто обеззаражувати хімічними препаратами. Важливо пам’ятати, що висока культура землеробства не можлива без засобів захисту рослин, що забезпечує високу якість зерна, добрий  стан сільськогосподарських культур у період вегетації та високі і стабільні врожаї. Збудники хвороб на не протруєному насінні, негативно впливають на якість посівного матеріалу, знижуючи його  енергію проростання, та схожість, а сходи можуть бути зріджені та ослаблені, отже  чекати на отримання доброго врожаю без протруєння  насіння, нічого.

   Слід  також  знати, пам’ятати та дотримуватись  того, що засоби хімічного захисту рослин можна застосовувати лише згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів зберігання, застосування, транспортування. Також, вкотре, наголошую, що працівники, які проводять роботи з отрутохімікатами  без дозвільних документів( допуск і посвідчення на право робіт з пестицидами та агрохімікатами) до робіт не допускаються.  Відповідальність за порушення законодавства, охорону праці і техніку безпеки при роботі з отрутохімікатами покладається на керівників господарств та організацій всіх форм власності, які їх застосовують.

 

 Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки : С. Масной і А. Сигида

11.02.2022


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано