Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Профілактика отруєнь сурогатним алкоголем

Дата: 30.08.2022 17:51
Кількість переглядів: 230

     Досить часто трапляються випадки отруєнь громадян недоброякісними алкогольними напоями. У пляшках із наклейками елітних брендів замість справжнього напою виявилася отруйна суміш. А саме сурогатний алкоголь, який вироблявся нелегально і звісно не контролювався перевірками на якість.У сурогатах алкоголю у великій кількості містяться речовини, які згубно діють на печінку і головний мозок. Наслідки такого отруєння бувають дуже важкими для людського організму.

      На Миколаївщині троє людей померли через сурогатний алкоголь: ділка засудили до восьми років ув’язнення.  За інформацією прокуратури, наприкінці 2021 року засуджений придбав через інтернет спиртовий концентрат — метанольний розчин. Не маючи відповідної ліцензії на продаж алкогольної продукції, чоловік торгував сурогатним алкоголем в Южноукраїнську в період заборони на продаж алкоголю через воєнний стан. У результаті восьмеро людей отримали отруєння метанолом, з яких троє, в тому числі дві 18-річні дівчини, померли наступного дня після вживання фальсифікату, повідомляють в прокуратурі.

      Багато хто вважає, що прийом алкоголю – це спосіб зняти психоемоційне напруження, розслабитися і підняти настрій. Мало хто замислюється про те, що навіть невелика доза алкоголю може стати дуже підступною і жорстокою отрутою для людського організму.

     За даними статистики, понад 50% летальних випадків у результаті отруєння настає саме при отруєнні алкоголем і його сурогатами.

      Ступінь отруєння та його наслідки залежать від низки факторів: властивостей і кількості отрути, що потрапила до організму, способу її надходження, тривалості перебування в організмі (часу контакту з отрутою), стану здоров'я людини.Кожен організм індивідуальний, тому для кожної людини існує так звана своя доза алкоголю, яка стає для нього отрутою. Це залежить від ваги, спадкових чинників, наявності хронічних захворювань, стану шлунка та печінки, умов прийняття алкоголю (закуски, інші напої) і багатьох інших факторів.

       Людина, що знаходиться в стані алкогольного сп'яніння, не здатна адекватно оцінювати свій стан і тому може не помітити, що отруїлася спиртовмісними напоями. Найважче алкогольне отруєння протікає у жінок, підлітків та дітей.

       Перші ознаки такого отруєння подібні до тих, що виникають при отруєнні великою кількістю якісного алкоголю – нудота, запаморочення, розлад координації, «заплітається» вимова. Якщо ж перед очима з’являються «мушки», у скронях пульсує, болить живіт і з’являється безперервна блювота, зводить литкові м’язи, двоїться в очах, є підозра на отруєння метиловим спиртом. Необхідна термінова медична допомога, оскільки стан хворого може різко погіршитися. Наслідки такого отруєння дуже небезпечні. Це – пошкодження і навіть повна втрата слуху та зору, судоми, втрата свідомості, кома і навіть летальний результат.

      З метою збереження життя, запобігання шкоди здоров'ю та ведення здорового способу життя не вживайте алкоголь невідомого походження, сурогатні алкогольні напої, напої виготовлені або придбані у невідомих осіб, через посередників.

       Зрозуміло, важко обійтися без застіль.Однак, не варто перетворювати їх на якусь подобу культу і надмірно захоплюватися спиртним, а тим більше спиртними напоями сумнівного походження.

        Щоб не стати жертвою алкогольних сурогатів, пийте тільки якісні спиртні напої – в помірній кількості і не поодинці, щоб у разі передозування спиртного було кому надати першу допомогу і викликати «швидку».

     Бажано, звичайно, відмовитися від вживання спиртовмісних напоїв.

    Якщо все - таки хочеться випити, то можна зробити деякі профілактичні заходи, які допоможуть запобігти алкогольній інтоксикації:

  • не   слід              вживати         алкоголь         на         голодний      шлунок;
  • перед застіллям можна з'їсти бутерброд з вершковим маслом або салом;
  • під       час           застілля         необхідно         добре  закушувати;
  • не можна знижувати міцність напоїв і змішувати різний алкоголь;
  • не        варто        запивати        алкоголь        газованими                 напоями;
  • приміщення необхідно провітрювати, особливо при великому скупченні людей;
  • не рекомендується палити.

     Держпродспоживслужба закликає громадян за жодних обставин не купувати і не вживати алкоголю невідомого походження. Така “продукція” може стати причиною важких, часто непоправних порушень в організмі, що ведуть до смерті.

 

                               Снігурівське управління ГУДПСС в Миколаївській

                                      області  (смт Березнегувате)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано