Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Як зменшити кількість відходів під час війни та яку загрозу несе спалення сміття

Дата: 14.09.2022 18:19
Кількість переглядів: 216

       Розумне споживання дає змогу менше продукувати сміття Раціональне споживання сьогодні — це не просто модний тренд, але й пряма вимога нашого часу, надто в умовах війни.

     Як можна суттєво скоротити кількість відходів у воєнний час і, відповідно, зменшити навантаження на комунальників.

1.Використовуйте багаторазовий посуд.  Заклади, які допомагають внутрішнім переселенцям/ військовим  обідами, можуть одноразово розвести тарілки, ложки, виделки, а далі доставляти їжу у великих каструлях. Також досить закупити й використовувати скляні банки.

2. Сортуйте сміття.  Збирайте окремо папір, пластикові пляшки, скляну тару, бляшанки тощо. За потреби - помийте, висушіть і стисніть. Складати можна поки що в мішок чи коробку на балконі або в сараї.

3. Компостуйте органіку. Залишки їжі займають близько 50% сміттєвого відра. Саме вони, розкладаючись, дають неприємний запах і рідину. Якщо ви живете в приватному будинку - викопайте яму або збийте з кількох дощок компостер і скидайте туди органіку, окрім м’яса та риби. Залишки їжі можна збирати й віддавати на корм тваринам. Якщо немає домашніх улюбленців, можна годувати тварин на вулицях.

 Як ще можна допомогти довкіллю  під час війни.

1.Не спалюйте відходи.  Дим від горіння сухої трави і листя містить усі отруйні речовини, що їх вбирає у себе трава і листя протягом літа: сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів. Густий чорний дим від тління одноразового посуду, пакетів, упакувань містить канцерогенні речовини – поліароматичні вуглеводні (ПАВ). Ґума, згоряючи в багатті, крім ПАВ, виділяє канцерогенну сажу й окиси сірки, що викликають респіраторні захворювання. Обрізки лінолеуму, шкірозамінників, церата, пластмасові дитячі іграшки, відра і т.п. виділяють при згорянні не менше 75 потенційно небезпечних речовин. Деякі з них можуть сприяти виникненню злоякісних пухлин. Уламки меблів, старих дерев’яних конструкцій просякнуті консервантом пентахлорфенолом, оброблені лаками або пофарбовані олійними фарбами, що містять свинець. Під час згоряння 1 тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо. У листі, що тліє без доступу кисню, виділяється бензопрен, що може викликати онкологічні захворювання у людини. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.

    При цьому попереджаємо, що паліям загрожує не лише штраф в декілька тисяч гривень, а реальний тюремний строк.  Українців закликають не спалювати суху рослинність, адже у військовий час це може бути сприйнято за диверсійну роботу та подання світлових сигналів ворогу, знаків для авіації.
2. Сплачуйте за комуналку.  Ресурсів нині потребують усі, зокрема комунальні служби. За можливості підтримуйте їх. Оплата комунальних послуг, зокрема вивезення сміття, допоможе запобігти сміттєвій кризі.
    Дотримання даних вимог щодо поводження з побутовими відходами позитивно вплине на стан довкілля, а головне – не нашкодить здоров’ю дядей.  

 

Снігурівське управління ГУДПСС в Миколаївській

                                      області  (смт Березнегувате)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано