A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Профілактика кашлюку у воєнний час

Дата: 07.12.2022 10:32
Кількість переглядів: 554

          Щороку у світі реєструється близько 50 млн випадків захворювання, у країнах, що розвиваються, близько 300 тис. дітей помирає. В Україні щорічно фіксують 3-4 тисячі випадків кашлюку, переважно в дітей віком до 1 року, в яких хвороба має особливо тяжкий перебіг, із багатьма ускладненнями та несприятливими наслідками такі як пневмонія, ушкодження головного мозку, що може призвести до смерті.

        Інфекцію викликає бактерія. Захворювання характеризується запаленням дихальних шляхів і супроводжується нападами спазматичного кашлю, який порушує дихання — аж до його зупинки. Передається повітряно-крапельним шляхом.

         Інкубаційний період триває приблизно тиждень. Наступного тижня спостерігається нежить, можливе підвищення температури, додається сухий кашель, який із кожним днем наростає, набуваючи до кінця тижня нападоподібного характеру, та виникає переважно вночі й часто закінчується блюванням. Самопочуття дитини змінюється мало. Цей період часто нагадує гостру вірусну інфекцію й називається катаральним. За ним починається найважчий період – спазматичний. Здавалося б, хворому має стати краще, натомість кашель наростає, виникає раптово як серія коротких кашльових поштовхів, що йдуть безперервно один за одним. Потім дитина робить глибокий судомний вдих, що супроводжується свистячим звуком (реприз). Чим тяжча форма кашлюку, тим довші напади кашлю й тим більшою кількістю репризів вони супроводжуються. Під час нападу кашлю хворий має характерний вигляд: обличчя червоніє або навіть синіє, шийні вени набухають, очі наливаються кров’ю, язик висувається назовні, кінчик його загинається догори, можлива зупинка дихання. Так триває приблизно 3 тижні, після чого наступає період реконвалесценції, коли напади кашлю стають все рідшими, але можуть зберігатися впродовж 2-3 місяців. Інколи в цьому періоді за приєднання іншого інфекційного захворювання напади кашлю можуть відновитися. Та їх не слід кваліфікувати як рецидив кашлюку, адже після видужання напади кашлю теж припиняються.

       Своєчасне   встановлення   клінічного  діагнозу  кашлюку  є   важливим, оскільки:
- дає   змогу   застосувати   адекватне   лікування   на  ранніх   стадіях,   що зменшує тяжкість перебігу захворювання;
- призводить   до  швидкого  припинення  виділення  бактерій,  скорочуючи період зараженості хворого та можливої передачі інфекції;
- допомагає запобігти інфікуванню нещеплених дітей шляхом антимікробної профілактики або вакцинації.

        Найважливішою умовою успішного проведення протиепідемічних заходів є рання діагностика цього захворювання. Крім того, здорових дітей до 7-річного віку слід ізолювати й наглядати за ними до 25 днів від початку кашлю у хворого. Госпіталізації підлягають: діти першого року життя; хворі з тяжкою/ускладненою формою кашлюку; члени родин, де є діти віком до 6 місяців, які не хворіли на кашлюк.

        Щоб запобігти ускладненням необхідно у випадку проявів перших симптомів кашлюку звернутись до лікаря, обстежитись на кашлюк на 5-6 день кашлю, лікуватись згідно рекомендацій лікаря, одягати дитину по погоді, щоб не допускати переохолодження або перегрівання.
        Необхідно пам’ятати, що єдиним та надійним засобом профілактики кашлюку є вакцинація, яка проводиться дітям починаючи з двохмісячного віку і ефективність якої становить 95-100%.

      "Якщо ви або дитина пропустили щеплення за графіком, зверніться до лікаря і якнайшвидше надолужте його", – наголошують у МОЗ.

 

 

Снігурівське управління ГУДПСС в Миколаївській

     області  (смт Березнегувате)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано