Березнегуватська громада
Миколаївська область, Баштанський район

Міфи про туберкульоз та важливість профілактичних оглядів

Дата: 13.04.2023 14:56
Кількість переглядів: 301

Поради від медиків, які допоможуть залишатися здоровими.

Щороку в Україні реєструють понад 20 тисяч нових випадків і рецидивів туберкульозу. Лікарі та лікарки допомагають успішно боротися із недугою. Але є перепона - люди не завжди готові пройти обстеження, аби виявити хворобу. Адже про туберкульоз досі існує багато міфів, які заважають діагностиці та лікуванню.

Міф 1: Туберкульоз на все життя.

Це один із найрозповсюдженішихміфів,  що спотворює правду. Навіть розгорнуті стадії туберкульозу лікуються. Звісно, є винятки, але вони стосуються лише нерегулярного вживання ліків, перерв у лікуванні чи повної відмови від терапії.

Основні  симптоми туберкульозу:

  • кашель понад 2 тижнів;
  • підвищена  температура, понад 7 днів;
  • утруднене  дихання;
  • біль в грудях;
  • поганий  апетит, постійна  слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищена  пітливість,особливо вночі;кровохаркання(наявність крові у мокротинні, що  виділяється при  кашлі.

Якщо виявили хоча б один із симптомів - зверніться до свого сімейного лікаря чи лікарки. Вони знають, як виявляти та лікувати хворобу.

Міф 2: Туберкульоз - це хвороба маргіналізованихверств населення

На туберкульоз дійсно частіше хворіють безпритульні та люди, що знаходяться у місцях позбавлення волі. Цьому є пояснення: низький імунітет, незбалансоване харчування, відсутність медичних обстежень. Втім не забуваймо, що туберкульоз - це інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. Тож не дивно, що воно вражає працівників та працівниць медичної, освітньої, шахтарської, металургійної та інших галузей. Небезпеку становить постійний контакт зі збудником в замкненому приміщенні. Найбільш вразливі перед недугою люди з ослабленою імунною системою. 

Найменш  захищені  перед  туберкульозом  люди:

  • що живуть з ВІЛ, цукровим діабетом  та  онкологічними  захворюваннями;
  • що перенесли  трансплантацію  органів  чи  кісткового  мозку;
  • що  живуть  у  постійному  стресі, погано харчуються чи  вживають  алкоголь, наркотичні засоби та  тютюнові  вироби.

Міф 3: Всі люди з туберкульозом можуть передати  інфекцію

Одразу скажемо - це неправда. Отримати хворобу можна лише від людини, яка має відкриту форму туберкульозу легень. У разі правильного вживання ліків, через кілька тижнів після початку лікування людина з туберкульозом вже не може передати інфекцію, тож отримати від неї хворобу неможливо.

Міф 4: Туберкульоз краще лікувати у стаціонарі

Інколи стаціонарне лікування дійсно потрібне, але здебільшого при розгорнутих стадіях. У більшості випадків, особливо при ранньому виявленні, лікувати туберкульоз можна вдома, з регулярними консультаціями лікаря чи лікарки. У такому випадку людина отримує препарати у таблетках. Людям із туберкульозом не потрібно протягом усього лікування бути у стаціонарі, ризикуючи «підхопити» ще якусь інфекцію від сусідів по палаті.

Що  потрібно  знати  про  лікування  туберкульозу:

  • період  лікування від  6  до  20  місяців;
  • стан покращується вже  через  кілька  тижнів  після  початку  прийому  ліків;
  • особливий  догляд  під  час  лікування  не  потрібен

Міф 5: Можна захворіти, отримавши збудника хвороби через речі.

Це розповсюджене твердження не має наукового підґрунтя і насторожує багатьох людей. Хочемо вас заспокоїти. Ви не отримаєте збудника, якщо візьмете куртку, книжку або навіть ложку людини з туберкульозом. Це стосується і поручнів у громадському транспорті чи лавок у парку - через них хвороба також не передається. Туберкульоз передається через повітря. Його можна «підхопити», якщо довго (8 годин щодня впродовж трьох місяців) перебувати в приміщенні разом із людиною, що має відкриту форму захворювання.

Міф 6: Люди зі стійким імунітетом не можуть отримати туберкульоз

Навіть у людей зі стійким імунітетом збудник може потрапляти в організм і не провокувати хворобу. Він «спатиме» і чекатиме, поки імунітет злегка ослабне - це потрібно, аби почати активно розмножуватися, спричиняючи хворобу. Тож стійкий імунітет - не завжди броня проти туберкульозу. Ви не можете відстежувати, коли імунітет стійкий, а коли ні. А от щорічне обстеження у вашого лікаря чи лікарки реально запобігає хворобі, дасть можливість вчасно її виявити та швидко вилікувати.

 

 

Міф 7: Ліки проти туберкульозу викликають побічні реакції, тому краще лікуватись «народними» методами

Чи можна вилікувати інфаркт міокарда лимонним соком, а варикозне розширення вен – листям капусти? Звісно ні. Такі методи неефективні. Тож не втрачайте час, а лікуйте туберкульоз спеціальними антибактеріальними препаратами. Народні засоби лише уповільнять початок ефективного лікування та спровокують ускладнення. Не повторюйте помилок людей, які втратили час на неефективну терапію.

Якщоу вас є підозра на туберкульоз - не зволікайте з візитом до сімейного лікаря або лікарки. Не виявлений і не вилікуваний туберкульоз може призвести до ускладнень, вплинути на здоров’я та якість життя вас та ваших близьких.

Найкращимзахистомвідтуберкульозу є профілактичніщеплення, якіпроводяться на 3-5 добупіслянародженнядитини в пологовомубудинку.

Для ранньої діагностики туберкульозу щорічно для дітей із 4-ох до 15 років обов’язковим є щорічне проведення реакції Манту (туберкулінодіагностика). Для дітей віком від 15 років та дорослих обов’язковим є щорічне флюорографічне обстеження.

Якщо приймати всі ці заходи ймовірність зараження туберкульозом буде не велика.

Пам'ятайте, що в наш час туберкульоз - не вирок. Якщо хвороба діагностована на ранніх стадіях, туберкульоз лікується досить легко, тож якнайшвидше отримайте безплатне лікування і живіть здоровим життям.

 

Джерело інформації: https://versii.cv.ua/ozdorovchi/mify-pro-tuberkuloz-ta-vazhlyvist-profilaktychnyh-oglyadiv/61231.html     

 

Баштанське районне  управління ГУ ДПСС в

Миколаївській області  (смтБерезнегувате)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано